Milyen sűrűn érdemes tisztítani a paplant, párnát?!

Milyen sűrűn érdemes tisztítani a paplant, párnát?!

Tegyük tisztába a dolgokat!

Sokan teszik fel a kérdést nekünk, hogy milyen sűrűn érdemes tisztíttatni a párnákat, paplanokat.

Azt szeretnénk leszögezni, hogy ez az eljárás nem úgy történik, mint sokan hisszük, amiben úgy vélik, beletesszük egy mosógépbe a paplant és ennyi. De nem ám...!

Ez ennél sokkal összetettebb! A tollat külön kezeljük, tehát a paplant, párnát szét kell szedni, kivenni belőle a tollat és azt önmagában lekezelni!

Tolltisztítás folyamata videó - nézd meg!

Talán így vizuálisan is látható a folyamat. A lényeg, hogy toll külön mosása, szárítása utána, vadonatúj anginba töltjük. Így lényegében teljesen új terméket kapunk vissza!

De térjünk a témánk lényegére! Miután ki lett tisztítva az vadiúj ágyneműnk, onnantól nézzük a dolgokat!

Általában a párnáink azok, amelyeket jobban igénybe veszünk, ugyanakkor a fejünk alatt van, több hatás éri, mint paplanjainkat! Hamarabb veszi be, hogy zsírosabb a bőrünk, esetleg izzadunk, nyálunk kicsodulhat, stb.

Ezzel szemben a paplan ugyebár többnyire felettünk van, nincs olyan nyomás alatt, mint párnánk! A párnákat ezért részünkről 2-3 évente szoktuk javasolni tisztításra, de konkrétan nehéz meghatározni, mert egyéntől is függ a használtsága! Vannak akik évente hozzák, ugyanakkor mások 3-4 évig is el tudják használni, hogy különösebben nem esik összébb. Persze másik oldalon a toll minősége is befolyásolja, hogy egy eredeti otthoni tollból készült vagy egy áruházi gyenge minőségű tollból dolgozunk! (utóbbi esetben a pehelytartalom hiánya okozhatja a hibát!)

Párnákkal szemben a paplanok akár 7-8 évig is elkísérnek bennünket, főleg, ha van külön téli és nyári kivitelben valakinek! De általában 5 évente ezek is tisztításra szorulnak! 

Az, hogy ez a körfolyamat hányszor mehet végbe, az mind attól függ, hogy a toll mikor mennyire töredezik! Egyszer-egyszer még lehet olyat csinálni, hogy pótlással feljavítjuk a tollat, mivel a töretek egy része a mosáskor elvész, de azzal számolni kell, hogy egy idő után már nem alkalmas tovább a toll minősége! Ez általában a szemlézéskor azonnal kiderül!

Ilyenkor mindeképp egy új paplan vásárlás jelenti a megoldást, amellyel természetesen újra indulhat a folyamat! De ha kiszámoljuk, hogy mondjuk 5 évente csináltatunk egy új paplant és mondjuk 3-4 alkalmat kibír ágyneműnk, az nem olyan rossz arány, hisz egy új készíte a régiből töredékébe kerül, mintha újat vásárolnánk! 

Legtöbbször ezekkel a kérdésekkel szembesülünk! Ha van olyan téma, melyet szívesen olvasna, írjon nekünk, mert az nagy bizonyossággal másnak is felmerülhet! Mi pedig megpróbáljuk szakmai oldalról megközelíteni a dolgot és válaszolunk!

Üdvözlettel:

agytolltisztitas.hu

 

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!