loading

Tolltisztításról

SZERETNÉM ÖNT VÉGIGVEZETNI A TOLLTISZTÍTÁS FOLYAMATÁN ÉS PORATKÁRÓL RÉSZLETESEBBEN:


CÉGÜNK KÍVÜLRŐL


TOLLAT KISZEDJÜK A RÉGI ELHASZNÁLÓDOTT ANGINBÓL ÉS EGY GYŰJTŐLÁDÁBA HELYEZZÜK


A TOLLAT A MOSÓBERENDEZÉSBE JUTTATJUK, AHOL ALAPOSAN KIMOSUNK BELŐLE MINDEN SZENNYEZŐDÉST, LEÖBLÖGETJÜK, KICENTRIFUGÁLJUK!


A TOLL BEKERÜL A SZÁRÍTÓ BERENDEZÉSBE, AHOL 130 OC-ON TELJESEN GONDOSAN MEGSZÍRÍTJUK!


SZABÁSZATUNKON MÉRETRE SZABJUK PÁRNÁJÁT, PAPLANJÁT

Varroda

VARRODÁNKBAN KÉSZRE VARRJUK MEGRENDELÉSÉT!

 ​

TÖLTŐ RÉSZLEGÜNKBEN BETÖLTJÜK IGÉNY SZERINT PAPLANJÁT, PÁRNÁJÁT!


BETÖLTÉST KÖVETŐEN CIMKÉVEL LÁTJUK EL, ÉS LEVARRJUK A PÁRNA, PAPLAN SZÁJÁT!

 

Mit eszik a poron a poratka?

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tünetek megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük - a leggondozottabb lakás sem pormentes! A lakásba beáramló levegő láthatatlan porszemcsék millióival kerül életterünkbe, mely egy másik téves következtetéshez vezet, hogy a poratka-allergia egyet jelent a háziporra való érzékenységgel. A probléma hátterében valójában nem a házipor, hanem egy aprócska élőlény - a poratka áll. A poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük; s a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához.

Házipor-atka alatt a gyakorlatban két ízeltlábút értünk: a Dermatophagoides pteronyssust és a Dermatophagoides farinaet. Méretük szerint körülbelül 0,3 mm hosszúak, és a pókokkal állnak közeli rokonságban. Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. A téli, fűtéses időszak az atkák számára kedvezőtlen, számuk ilyenkor a legalacsonyabb. A magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb számukra. -20 °C-on, ill. 55 °C felett elpusztulnak, ezért azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), legalább 60°C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani. Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok. Mivel a tollat mossuk, így az abban sok idő kell, mire újra felhalmozódik az atka életteréhez szükséges feltétel!

Tények és a poratka: * naponta az emberről kb. 1,5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára elegendő táplálék egy napra. * 1 gramm porban akár 200 házipor-atka is élhet. * egy-két éve a szobánkban lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki. * egy átlagos atka kb. 20 ürülék-gömböcskét helyez el naponta, ami azt jelenti, hogy az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő mennyiségű ürüléket termelnek. Házipor-atka okozta betegségek: Az allergiás megbetegedéseket a házi poratka ürülékében található fehérje váltja ki. Az ürülék azért is veszélyes, mert főleg a téli időszakban, száraz levegőn beszáradva, feltöredezve a porhoz tapadva órákon keresztül tud lebegni a levegőben, így a lakás bármely részére könnyen eljut. Légúti megbetegedés: A házi poratka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki.

Egy nap folyamán kb. 9000 liter levegőt lélegzünk be. Orrüregünk egyik funkciója a felesleges részecskék kiszűrése. Sajnos azonban a 0,002 mm-nél kisebb részecskék igen nagy eséllyel eljutnak egészen a tüdőnkig. Ide tartozik a házi poratka ürüléke is, mely amellett, hogy az orr-nyálkahártyára ki tud tapadni, a léghólyagokig is eljut. Érzékeny személyeknél a házi porral való érintkezés vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpad-viszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki.

Bőrkiütés: Másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában. A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival.
Diagnózis: A diagnózis felállításánál a szakorvos komplexen értékeli az összes körülményt, és annak megfelelően dönt. A kiindulási pont a jellemző tünetek előfordulása, amelyet alkaros bőrteszttel és vérteszttel egészíthetnek ki. Természetesen a diagnózis felállításához szervesen hozzátartozik a jelentkező tüneteknek megfelelő szakorvosi vizsgálat, mint nátha esetén fül-orr-gégész, asztmatikus tüneteknél légzésfunkcióval kiegészített tüdőgyógyász, bőrtüneteknél bőrgyógyász szakvizsgálat. Poratka allergia kezelése megelőzése: Kezelésként szóba jöhet: antihisztamin, lokális szteroid, immunmodulátor szer alkalmazása. Mint az allergia más típusainál, a poratka-allergia esetén is a legjobb kezelés a megelőzés, vagyis a házi poratka szám lehető legerőteljesebb csökkentése. Ágyneműk: Életünk 25-30%-át ágyban párnák közt töltjük. Az ágyneműnk pedig az egyik legideálisabb atka-tenyészhely. Ezért azt (tollat 1-2 évente, nem csak a huzatot) érdemes hetente mosnunk, illetve olyan sűrűn szőtt, speciális huzatot használni, mely nem engedi át az atkákat.

Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötét szerető lények, a napsugárzás elpusztítja őket. Sajnos a már lerakott ürülék csak mosással távolítható el.

Porszívók: A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb lehetőség az atkák elleni harcban. A porszívót érdemes HEPA szűrővel ellátni (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter), ugyanis 99,97%-os hatékonysággal szűri ki 0,3 mikron nagyságig a por részecskéket, és csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét. Légszűrők: A légszűrők nagyban csökkentik közvetlen életterünk páratartalmát, s a levegőben keringő allergének (atka és háziállat allergének, pollenek, gombaspórák, füst) kiszűrésére alkalmasak. Sajnos azonban az allergén-utánpótlást, az atkák életét, és anyagcseréjét megakadályozni nem képesek. Plüssállat-mentesítés: A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal.
Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára. Igyekezzünk olyan játékokat beszerezni, melyek magas hőfokon hetente moshatóak. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára. A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének. Ezeket a mosás tudja eltávolítani. Atkaölő szerek: Az atkaölő szerek, az ún. akaricidek (pl. benzil-benzoát, cseppfolyós nitrogén stb.) hatása átmeneti, néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak. Az irtást tehát rendszeresen ismételni kell, ami viszont a költségeket növeli. Tudni kell azt is, hogy az akaricidek elpusztítják ugyan az atkákat, de a már jelenlévő allergénre nem hatnak.

Néhány jótanács poratka-allergiásoknak:

* A lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsa 60% alatt, hőmérsékletét pedig 20 C° alatt. * Naponta kiadósan szellőztesse a szobákat, különösen a hálószobát! Lehetőleg egyformán fűtse a szobákat, s a levegőpárásítót ne tegye a fűtőtest közelébe!
* A hálószoba legyen száraz, penészgombamentes!
* Ágyneműit hetente cserélje, s legalább 60 C°-on mossa! Ágynemű alatt a huzatokat és lepedőt értjük
* Az tollpárnákat és tollpaplanokat az erre szakosodott tisztítóban célszerű tisztítani, mert az otthoni mosás során a párnákban, paplanokban a toll károsodhat (csomósodik, foszlányossá válik, ha nem szárad ki, akár öngyulladásnak is indulhat), a tok áteresztővé válhat, így többet ártunk, mint javítunk a helyzetünkön. A tollból az élősködők csak úgy távolíthatóak el, ha a tollat megszabadítjuk az angintól (toktól) és külön átmegy egy speciális mosáson, ahol a zsírtól és a portól is megszabadíthatjuk.

Azonban legyünk körültekintőek, mert a tollat nem minden helyen tudják mosni!!!

Több tolltisztító néven futó vállalkozás a tollat nem mossa, hanem egy gőztisztító rendszeren nyomja át, ahol a toll nem lesz zsírmentes, csak nagyjából portalan. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a toll statikusan töltött, így a por hajlamos tapadni rá, amit csak mosás során lehet elválasztani egymástól!!!
* Cserélje ki állati vagy növényi anyagból (pl. gyapjú) készült matracait, kárpitjait szivacsra, szintetikus anyagokra!
* Használjon olyan matrac- és ágyneműhuzatot, mely az atkák számára átjárhatatlan, s mégis jól szellőzik.
 * Poros ruháit és cipőit soha ne a lakószobában cserélje le! * Soha ne fésülködjön a hálószobában!
* Ne engedjen be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!
 * A szőnyegeket lehetőség szerint cserélje ki linóleumra vagy résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!
* Azokat a kárpitokat és szőnyegeket, amelyeket nem tud kicserélni, kezelje atkairtó szerrel!
 * Lehetőség szerint minden "porfogót" távolítson el, mint pl. szőnyeg, falvédő, párna, plüssállat, textil lámpaernyő, textil anyagú tapéta, stb.!
 * Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel! Lehetőleg ne tartson akváriumot! * Minden mosható textíliát mosson ki 60 C°-on, a nem moshatókat pedig adja tisztítóba!
 * Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.
 * Csak mosható plüssjátékokat vegyenek, melyek szivaccsal vannak kitömve!
 * Ha van szellőztető vagy légkondicionáló berendezés, ezek legyenek speciális atkaszűrő technikával ellátottak!
* Kirándulás, üdülés, utazás, üzleti út és hotelban tartózkodás esetére vigye magával szükséges gyógyszereit, illetve párnáját és ágyneműhuzatát!
 * Ha teheti magas hegyekbe menjen üdülni, ugyanis 1600 m tengerszint felett nincsenek atkák!

Összefoglalva: - a poratkák minden lakásban, házban jelen vannak és mindegy, hogy gyapjú, műszál, vagy atkamentes terméket vásárolunk (néhány hét múlva ebben is jelen van). - hetente húzzunk új ágyneműt, a használtat legalább 60 oC-on kell mosni - az tollágyneműinket célszerű 1-2 évente tolltisztításon át, így tiszta, új tokot (angin) is kap - Ne felejtsük el, hogy a toll természetes úton kerül hozzánk. A mai világban már a kereskedelmi forgalomban tilos olyan árut forgalomba hozni, ami az egészségre ártalmas! Ezért a tollat is mosott, tiszta állapotban kínáljuk polcainkon!
/Forrás: (egy része)házipatika.com/
 
TOLLRÓL MINDENT
 
Egyáltalán honnan ered? Miért épp a toll? Mivel másabb ez, mint bármely más termék, és hogy miért a toll a legmelegebb takaró?
Miért is mondjuk azt, hogy "tollallergia"? - És ezzel ellentétben miért állítják orvosok, tudósok azt, hogy ez nem teljesen igaz!(ez egy a mai világot érintő egyik legfontosabb kérdés, mivel ennek az állításnak valóban kereskedelmi háttere van)
Nem véletlenül keresettek a magyar tolltermékek, ugyanis Magyarország évente több, mint 4000 tonna tollat szállít exportként külföldre, így mi vagyunk a világ második nagy beszállítói, de minőségben még mindig az elsők egyike, hanem a legjobb!
Az Európai Unióban is messze elismert termékek egyike a libatoll.

Mennyi ideje ismeri az emberiség, miért épp a toll...?

Egy kis történelem:

Már az ősember is észlelte, hogy a hideg vízben úszó tollas állatok nem fáznak. Az okot keresve fedezete fel, hogy a víziszárnyasok testéhez nem ér víz, azt jól záródó, víztaszító tollréteg alá bújt pehelytakaró melegíti. A tolltakaró alatti gazdag pehelyréteg hőszigetelő képessége, könnyűsége miatt a ruházat ideális töltőanyagának bizonyult, ezért a hidegebb égtájakon a vízi- (tengeri) madarak fészkük bélelésére használt pelyhéből, másutt az elejtett állatok tollaiból takarókat, köpenyeket készítettek.

Az ókori népek is használtak tollat, elsősorban dísznek. Egyiptomban sokra becsülték a strucctollat, az ázsiai országokban a pávatollat mint királyi, nemesi jelvény vagy legyezők anyagát. Az ókori Görögországban, majd Rómában is igen elterjedten használták e szép tollakat a kócsag díszes válltollaival együtt a pompa fokozására.

A középkorban a nemesség előszeretettel viselte a pávatollat, később a kócsag tollait kalap- és sisakdíszként, a gyarmatosítások megindulása pedig lehetővé tette a strucctoll elterjedését. A polgárság átvette a dísztollak használatát, és e divatigények következtében a díszes tollazatú vadmadarak számos faja a múlt század végére szinte teljesen kipusztult. Fennmaradásukat ma már törvényekkel védik. A struccot a múlt század közepétől mesterségesen is tenyésztették, amíg a modern női divat ezt feleslegessé nem tette.

Az északi provinciákon szolgáló római légiók és a gót törzsek a hideg ellen védelmük használták a tollas takarókat és derékaljat. A vándorló magyarok tőlük tanulták meg a toll ilyen célú felhasználását.

Az ember már a történelem előtti korban felhasználta a tollat. A természeti népek a trópusi madarak tarka tollazatát dísznek (Afrikában a strucctollat, a pápuáknál a paradicsommadár tollát stb.), kultikus célokra (álarcok, jelmezek stb.) használják talán ma is.

Az ember fejlődése, a letelepedés, a társadalmi munkamegosztás következtében táplálékát nem tudta gyűjtögetés, halászat-vadászat útján biztosítani, ezért különféle állatfajokat – köztük a madarakat – háziasított.
A baromfitoll rendszeres felhasználása a háziasítás után kezdődött meg, mégpedig a tollal töltött ágynemű használatának elterjedésével.

A közel keleten használt, nyúlszőrrel vagy fogolytollal töltött fejpárnát a rómaiak is átvették. Amikor megismerték a germán törzseknél használt tépett libatollat és pelyhet, ezután párnáikat ezzel töltötték. A germánoknál akkoriban már fejlett lúdtenyésztés volt, nemcsak párnát töltöttek tollal, hanem tollágyat is használtak, és tollal töltött ágyneművel takaróztak. Itt tenyésztettek először fehér ludat. A tollágy általánossá vált a német és egyéb – hűvösebb éghajlatú területeken lakó – népek, így a magyarság körében is.
Az V-VII. században terjedt el az addigi írónád helyett a lúdtoll (penna) használata, amely egészen a XIX. sz. közepéig, a fém írótoll megjelenéséig tartott.
A madarak testét az időjárás és az éghajlat viszontagságaival szemben, valamint az életmód körülményei miatt toll és pehely fedi.
A toll anyaga szőrhöz hasonló szarunemű hámképződmény, amely a hüllők pikkelyeiből fejlődött ki, és összetételét tekintve közelebb áll e pikkelyhez, mint az állati szőrhöz. Ugyanis az ősállattan a madarat a hüllőktől származtatja.
Az életünk nagy részét kiteszi a toll! Hiszen, aki tollpaplant, tollpárnát használ, annak élete közel egyharmada érintett a tollal, mivel átlagosan ennyit alszik, pihen az ember!

Mi is a gond a tollal? Az, hogy TERMÉSZETES alapanyag...?

Aki "Tollallergiát" említi, miszerint allergiás a tollra valaki, az elképzelhetően nem a tollra allergiás, hanem a toll felületén statikusan megtapadó porról beszél! Ugyanis ez a finom por irritálja a orr nyálkahártyát, amely következtében allergiás tünetek jelentkeznek! Nem állítom, hogy nem létezik olyan, hogy valakinek tollallergiája van, mivel 100 emberből 2-3 személynek valóban lehetnek maga a madártollra allergiás tüneteik!

Hiszen mi történ évekkel, évtizedekkel ezelőtt évszázadokon keresztül? A letépett tollat betöltötték egy alvásra alkalmas huzatba, ágyneműbe, párnába, paplanba és amint gyönyörűen kiszáradt a nyirkos toll, már alvásra alkalmas is volt. Még nagyanyáink is így aludtak. És érdekes módon nem nagyon jelentkeztek az allergiás tünetek! Holott az a toll még kezelve sem volt, ugyanolyan porosan aludtak benne, ahogy az állatról lekerült.

Ma azonban különböző egészségügyi és kereskedelmi elvárások miatt is szinte alap, hogy valaki tiszta környezetben éljen! Ehhez viszont nélkülözhetetlen az, hogy tiszta ágyban és közegben aludjon valaki! Az emberi szervezet erre állt rá, így ezt igényli.
Ezért mi is már ugyebár szó szerint lemossuk a tollat, majd 130 oC-os szárítás után töltjük csak új párnába, paplanba! (121 oC-on ugyanis minden baktérium, élősködő elpusztul) Itt ismét kihangsúlyozom, hogy NEM MINDEN TOLLTISZTÍTÓ ÜZLET, ÜZEM MOSSA A TOLLAT! Ez nagyon fontos! (ugyanúgy, mint a ruhánál, a zsíros szennyeződést csak mosással lehet eltávolítani, semmilyen más eljárással! A zsír további poros szennyeződést köt meg a tollon...!)

Térjünk át maga a tollra és az ehhez kapcsolódó alapfogalmakra:

töltőerő a toll és a pehely rugalmassága, amely fokozza a toll hőszigetelő képességét, és töltésre alkalmassá teszi a tollat.
A tollnál kisebb fajsúlyú pehely töltőereje, rugalmassága nagyon értékes tulajdonság, jellemzi a pehely hőtároló képességét, érettségét. A pehely tartása, töltőereje természetszerűen nem olyan, mint a tollé, hiszen a rugalmasságot adó gerinc hiányzik. A pehely nedvességtartalma általában tépés után kevesebb, mivel nem rendelkezik többletnedvességet tartalmazó gerinccel.

Flugnak a pehelyről letöredezett szálakat (sugarakat) nevezzük.

A lazán ide-oda imbolygó pehelysugarak hamar letöredeznek a használat vagy egyéb hő, és mechanikai hatások következtében, és rendkívül könnyű súlyuk miatt sokáig szállnak a levegőben. A rosszul takarmányozott, leromlott állományról tépett pehely is lehet ilyen.
A liba- és a kacsapehely közül a liba pelyhe nagyobb, jobb töltőerejű és ezáltal értékesebb.
A kacsapehely sugarai a libapehelynél rövidebbek, a sugarak száma lehet kevesebb, színe sárgásfehér, szemben a libapehely krétafehér színével. A kacsapehely csak ritkán alkot fürtöket.

A fehér toll és pehely a legértékesebb toll töltőanyag. A tolltermelő lúdtartók emiatt fehér színű lúdállományt tartanak, a tenyésztési eljárások célja ilyen állatok szaporítása. 

Szürke toll és pehely, valamint a tarka toll és pehely fizikai-kémiai tulajdonságai, használati értéke az azonos fajtájú vízibaromfi fehér tollával, pelyhével megegyező, de kereskedelmi értéke a felhasználó igényétől függően változik.

Használt ágytollak a fogyasztóktól (lakosság, közintézmények, pl. kórházak, katonaság stb.) felvásárlással, vagy toll újratisztításával kerülnek forgalomba. A használt tollak minősége az elhasználhatóság foka és az eredeti tollfajta szerint nagyon eltérő lehet. Így megkülönböztethetünk használt pehely,- félpehely-, továbbá különféle minőségi osztályú tépett vagy fosztott tollféleségeket.

Csak homogén használt tollat lehet eredményesen feldolgozni.

A toll használtságát biztos ismertetőjelek mutatják. A magas pehelytartalmú ágytollaknál bizonyos mérvű használtság után az egyes pelyhek központjában a tollsugarak kis csomócskákba tapadnak össze (tarhonyás vagy borsós pehely). Később a pelyhek a tollszárakkal együtt nehezen szétválasztható, a használtság időtartamának arányában egyre nagyobb méreteket felvevő dunnacsomókat (pucnit) alkotnak.

Miért jobb a toll......?

A toll kiváló hőszigetelő képességét, könnyűségét a legkülönbözőbb funkciójú termékekben használják fel az emberi test védelmére. Mivel a toll természetes alapanyag, jó hőtartó képességekkel bír, és remek a szellőzése, így nehéz hozzá hasonló más terméket gyártani! Ugyanakkor remekül formálódik a test alakjához, anatómiailag kiváló! A túltöltött, vagy a kevés töltöttségű párna viszont nem mindig szerencsés, mert a nyaki izmok egyik, vagy épp az ellentétes oldalon feszülnek, így a véráramlatban gondot okozhat, és reggelre fejfájással, nyak,- hátfájással ébredhetünk!

A toll konfekcionálásán a higiénikus, egységesített toll huzatanyagba töltését érjük.
A felhasználás célja szerint a konfekcionált tollas termék jellegzetesen ágynemű (paplan, párna, dunyha, esetleg tollas derékalj, hálózsák), de ruházati termék (sportruházat, különleges védőöltözet, az újabb szokás szerint városi téli öltözet, stb.) is lehet.

Konfekcionálásra alkalmas tolltöltet:

Ágynemű és ruházkodási célú felhasználásra csak feldolgozott (értsd: MOSOTT), higiénikus, azaz emberi és állati egészségre ártalmatlan tollféleséget szabad felhasználni.

A tollas termék rendeltetésétől, felhasználási céljától függően a tollas töltettel szembeni elvárás is különböző.
Az igényes, könnyű, vékony, ezért szinte átlátszó huzatanyagba fehér, csak pelyhet tartalmazó töltet való. A párna funkciója a fej támasztása, ezért inkább toll vagy tollas pehely a töltete, a sötétebb színű, esetleg tarka, színes anorákba lehet szürke vagy kevert töltet. A kívánt minőségű termék árától is függhet, hogy a töltet pehely vagy tollas pehely.

 

 

Message Us